dinsdag 27 augustus 2013

extra nieuwsbrief

Alles (of toch veel) over Sint-Maarten Zomert
De voorbije weken vernam je in de mededelingen in de kerk en in het parochieblad al een en ander over ‘Sint-Maarten Zomert’ dat plaatsvindt op zaterdag 31 augus-tus om 16 uur. Het wordt nu wel tijd om je in te schrijven, kwestie van een beetje zicht te krijgen op het aantal. Wie ‘last minute’ beslist, blijft ook welkom. Inschrijven kan door het inschrijvingsformulier in het kleine cadeaupak (aan de voet van het héle grote) in de kerk te deponeren of als je daar niet meer komt, jouw deelname door te mailen naar stmaarten@skynet.be. Stel het in elk geval niet langer uit! Me-dewerkers van de parochie nemen gratis deel; alle anderen betalen 5 euro (of 3 als ze jonger zijn dan twaalf).
Verderop in deze Nieuwsbrief meer informatie over het hele gebeuren.

A DIEU
We weten ons verbonden met Dora Sap en haar familie bij het overlijden van zus Paula en onze Geneviève Seynae-ve kreeg vorige week het verlies te verwerken van schoonbroer Herman die al een hele tijd ziek was.

DANK JE WEL...
Allen die zich de voorbije weken hebben ingezet voor het blijven functioneren van de geloofsgemeenschap: liturgis-che medewerkers, koster en vervangers, onthaalmedewerkers, medewerkers Jaïrus, koorleden, mensen die instaan voor het afhalen en terugbrengen van Geneviève,… Zelfs in vakantiemodus was er nog wel wat leven in de brouwe-rij en brachten zeer veel mensen een bezoek aan onze kerk. Ook de vakantievieringen konden rekenen op een zeer behoorlijke deelname. Het motiveert om straks het nieuwe werkjaar aan te vatten.
Stilaan komen de werkgroepen weer bij hun positieven: er vond al een bijeenkomst plaats van de medewerkers uit-vaartliturgie, de koorrepetities werden hervat, begin volgende week staat er een kern van de liturgische werkgroep op het programma, idem voor wat betreft de cultuurgroep, de voorbereidingen van ‘Sint-Maarten Zomert’ draaien nu op volle toeren enz.

ACOLIETEN REKENEN OP JOU
Zondag 15 september om 11.15 uur is de engagementsviering van onze misdienaars. Eerst gebruiken zij samen met het hele gezin het ontbijt in het P.C. Daarna spreken ze tijdens de viering hun engagement uit voor een jaar. Hartelijk welkom om onze jongsten mee een hart onder de riem te steken!

TANTE POST
Dankzij de goede zorgen van de diensten van de Post kregen we vakantiekaartjes uit alle hoeken van de wereld. Wie nu nog vertrekt, laat zich niet pramen: Sint-Maartengemeenschap, Nedervijver 5, B-8500 Kortrijk.

ZESTIG JAAR HERDER
Raymond Calmeyn viert op zondag 25 augustus te Roeselare zijn 60-jarig priesterjubileum. Hij was medepastoor begin de zeventiger jaren tot in 1986. Er gaat bij de vijftigers en prille zestigers vast een lichtje branden wanneer we de namen Smakol en De Toverfluit laten vallen. In die tijd was er op Sint-Maarten een bloeiende jongerenclub waar hij – zoals het een echte herder past – met een passende afstand een oogje in het zeil hield. Voor anderen zal hij onlosmakelijk verbonden blijven met de grote restauratiewerken in de kerk tussen 1978 en 1981.

HET ORGELT WEER
Het infobord aan het portaal van de kerk maakt gewag van een druk cultureel programma en het orgel neemt daarbij een centrale plaats in. Onze onversaagde titularis-organist, Dirk, stelde het septemberprogramma van de ‘orgelbespelingen en meer’ samen. Vanaf 8 september is het publiek telkens om 16.30 uur welkom in de Sint-Maartenskerk voor werk van o.m. Sigfrid Karl-Elert en Lucien Posman. Op 8 september bijt Kees van Eersel uit Kloe-te in Nederland de spits af. Op zondag 29 september is er de apotheose met prijsuitreiking. Het orgel wordt dan ge-combineerd met sax, ballet, tenor, dichter Mark Meekers en Ars Vocalis Kortrijk.
Graag ook aandacht voor de inhuldiging van het fameuze kistorgel op 20 september om 19.30 uur in onze kerk.

SINT-MAARTEN ZOMERT
Zaterdag 31 augustus blijft een ‘dag met een strik rond’ en dus verklappen we nog niet alles over het programma van ‘Sint-Maarten Zomert‘. Omdat er zich in de rangen van onze lezers veel ‘nieuwsgierige aagjes’ ophouden, willen we toch een tipje van de sluier oplichten.
Wie zich tegen 16 uur in het parochiale centrum aanbiedt, wordt op sleeptouw genomen naar een aantal ‘hotspots’ op de site rond én in de kerk. Eerst gaan we naar het begijnhof waar niemand minder dan Tine Ruysschaert een kort verhaal vertelt uit ‘Symforosa’ van Felix Timmermans. Daarna onthult het kerkgebouw enkele van zijn geheimen. Niemand hoeft honger of dorst te lijden: er werd voor de gelegenheid zelfs een nieuw aperitiefje gebrouwen en daar-mee worden de stembanden dan gesmeerd voor een vieringmoment. Daarna zijn we met z’n allen gezellig en lang samen in het parochiale centrum.
In Kerk&Leven verscheen vorige week een interview over ‘Sint-Maarten Zomert’. We hernemen dat hier nog even:
Het hoeveelste zomerfeest? Waarom?
We zijn alweer toe aan de derde editie. Twee jaar geleden was daar het plan om op de drempel van het nieuwe werkjaar (én het einde van de zomervakantie) onze 200 (!) medewerkers samen te brengen los van een vergader-kalender of to-do-lijstje. Bovendien wilden we hen graag bedanken voor het vele gepresteerde werk. Sommigen maken deel uit van het koor, zingen op zondag mee met de voorzang, zetten zich in voor de jongeren die als misdie-naar aan de slag zijn of zijn zelf misdienaar of lector, maken deel uit van het parochieteam of de parochieraad, dra-gen de post rond naar de mensen die op het grondgebied van de parochie wonen enzovoort. Die lijst is schier einde-loos. Maar ook wie zich tot onze geloofsgemeenschap bekent omdat hij of zij er naar de mis komt weet zich van har-te welkom op ‘Sint-Maarten Zomert’. Voor deze derde editie willen we weer zo breed mogelijk oproepen: jazeker, voor alle medewerkers is het een must, maar al wie onze geloofsgemeenschap een warm hart toedraagt is zéér welkom!
Wat is er anders?
Wij van Sint-Maarten houden niet zo van platgetreden paden, dat is bekend: we willen het programma van deze dag graag zo fris mogelijk houden, zelfs als de thermometerwaarden door het zwerk schieten! Dat zit in ons DNA. Dit keer kozen we dus voor een zaterdagnamiddag. Vanaf 16 uur bereiden we de aanwezigen op 31 augustus een ‘belevenisparcours’. De smaakzin wordt zeker geprikkeld, wat betekent dat niemand honger of dorst zal hoeven te lijden, maar we voorzien vooral in een kleine wandeling met een verrassend aanbod. Mensen die minder goed te been zijn hoeven zich geen zorgen te maken: alles speelt zich af op dezelfde site en het tempo van de beperkte ver-plaatsing zal bijzonder gezapig zijn. Wat wordt aangeboden is ook eenmalig: wie er die zaterdag niet bij is heeft écht ongelijk want er komt geen herkansing.
Locatie?
De voorbije twee jaar waren we bijzonder welkom in de ‘parochieschool’, basisschool Sint-Paulus. Meester Pascal, de directeur, was er telkenmale onze gastheer. Dit keer kozen we voor de site rond onze eigen kerk, met als uit-valsbasis het parochiale centrum. Daar wordt iedereen verwacht tegen 16 uur. Later aansluiten kan ook, maar dan mist men eventueel wel een deel van het programma.
www.sintmaartenkortrijk.be/stmaarten@skynet.be/
0473 37 79 92
Thema?
Sint-Maarten Zomert is niet voor één gat te vangen. Ik bedoel: de veelzijdigheid én veelkleurigheid van onze ge-meenschap wordt uitgedrukt in het programma.
Voor wie?
Al wie zich verbonden voelt met de Sint-Maartengemeenschap is bijzonder welkom. Onze medewerkers zijn de ere-gasten, zeer zeker, want zij zetten dag in dag uit hun beste beentje voor. De mensen op de voorgrond, absoluut, maar niet minder de vele stille krachten achter de schermen, de “denkers en doeners” zoals we het samenspel hier wel ‘ns benoemen. De groep is nog veel ruimer: de mensen die bij ons kerken, regelmatig of sporadisch. Tot al die mensen zeggen we wél-gemeend: hartelijk welkom!
Toegangsprijs?
Daarvoor hoeft niemand het dus te laten en de prijs mag helemaal geen beletsel zijn. De medewerkers ontvingen een uitnodiging en kunnen gratis deelnemen. Alle anderen betalen 5 euro en voor wie jonger is dan twaalf jaar kost het nog 3 euro…
Waarom komen?
Omdat je de Sint-Maartengemeenschap in je hart draagt, omdat je met fijne mensen wilt samenzijn, omdat je houdt van originaliteit, omdat je graag lekkere dingen proeft, omdat je graag komt waar je nog niet eerder was, omdat je dit voor geel geld wilt missen, omdat dit lijstje echt eindeloos is…
Wat zit er in de pakjes?
In het allereerste pakje zaten de affiche en een uitnodiging; dat behoefde geen uitleg. De tweede keer verwees een lapje stof naar de mantel van Sint-Maarten en ‘het manteltje’ is de naam van iets lekkers dat deelnemers op 31 au-gustus zullen kunnen proeven. Ik verklap nog niet wat. Vorige zondag zaten er ‘begijntjes’ in het pakje dat Hugo mocht openen. Zou het Begijnhof er iets mee te maken hebben? We verklappen enkel dat één van Vlaanderens beste en bekendste vertellers daar een verhaal komt houden… Om 18 uur komen we trouwens ook even in de kerk. Niet voor een eucharistieviering en toch wordt er dan samen gevierd…

Boekentaswijding
Zondag 1 september om 11u15
St - Maartenskerk Kortrijk
Bij deze wijding vragen wij kracht om elke dag opnieuw te bouwen aan onze droom van vriendschap en liefde.
Brengen jullie ook jullie schooltas mee om samen met ons mee te vieren?
Tot dan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten