zaterdag 16 februari 2013

Vasten-blog 4

16 februari 2013: vierde dag van de veertigdagentijd
DE VREUGDE VAN DE CHRISTEN-GELOVIGE

Op 30 januari gaf Piet Raes, vroeger vormselcatechist op Sint-Maarten, nu medewerker van CCV Gent, voor de Sint-Michielsbeweging een enthousiaste avond over gelovig zijn in 2013 aan de hand van het levensverhaal van François Taillandier, een gekend Frans schrijver.
François werd in 1955 geboren in een traditioneel katholiek gezin in Clermont-Ferrand.
Als tiener ervaart hij dat er een ‘new look’ op komst is na het tweede Vaticaans concilie, hij begint zich vragen te stellen over God en de wereld en beslist in 1972 als atheïst door het leven te gaan.
Met de WereldJongerenDagen van 1997 wordt hij aangesproken door het charisma en de boodschap van paus Johannes –Paulus II ‘non avete paura’: wees niet bang het geloof van Christus te ontvangen) en bisschop Lustiger van Parijs: hij krijgt opnieuw een (intellectuele) interesse voor het christendom.
In 2000 maakt hij in Israël een reportage over de kruistochten. In een gesprek met zijn (moslim) cameraman en (Joodse) geluidsman zegt hij spontaan :ik ben een christen. ‘Er sprak zich iets in mij uit’
In 2002 voelt hij zich in het kerkje van zijn jeugd in Auvergne verbonden met de vriendschap van vorige generaties christenen die daar samenkwamen: ‘je hebt de vrijheid het gebouw nu te verlaten,  maar als je blijft, neem je ons geloof aan’
In 2007 noemt hij zich in een column van Le Figaro katholiek: hij ‘herbegint’ omdat hij ontdekt dat geloof draait rond de ontdekking dat iemand je verwacht en naar je uitkijkt. ‘We zijn nu samen, Christus en ik’.
We kunnen elkaar en de wereld niet veranderen, maar door de Liefde krijgt alles kleur en betekenis.  Als we een ‘schoon leven’ hebben (niet hetzelfde als moreel ‘doe dit, doe dat niet’), maar ‘Zie hoe ze elkaar liefhebben’,:dan worden we aantrekkelijk en sterken we mekaar in onze geloofsverdieping.
‘Spreek niet over Jezus, maar doe alles zodat men het je vraagt’ (frère Roger van Taizé)
‘Leid een voor zichzelf sprekend leven( (Enzo Bianchi van Bose)
Een 'schone' vastentijd gewenst!


http://www.bijbel.net/ evangelielezing

Geen opmerkingen:

Een reactie posten