donderdag 20 augustus 2015

K+L 34: Maria - Beiaardnieuws


WEES GEGROET, MARIA

Zaterdag 15 augustus: het feest van Maria-Tenhemelopneming. Het is al heel wat jaren dat er een onderscheid gemaakt wordt met de Hemelvaart van Jezus. Met Maria wordt aangeduid dat zij ten hemel werd opgenomen daar waar wij in het credo belijden: (Jezus) Hij is opgevaren ten hemel. In Nederland wordt nog altijd ‘opgestegen’ voor Jezus gebruikt.

Ook voor het Onzevader en het Weesgegroet zijn er tussen de Lage Landen kleine verschillen.

Voor het Onzevader in Nederland: Onze Vader die in de hemel zijt. Is het door het Frans dat wij het meervoud zeggen? En verder: Uw naam worde geheiligd, … en vergeef ons onze schuld zoals ook wij aan anderen hun schuld vergeven.

Wat het Weesgegroet betreft: … Gij zijt de gezegende onder de vrouwen en gezegend is de vrucht van uw schoot, Jezus. En: Moeder van God, bid voor ons, zondaars. Is het alweer door het Frans dat wij ‘arme’ zondaars bidden? Hieruit blijkt de heel grote invloed van de andere taal in ons land.

Of er veel gelovigen met dit Mariahoogfeest naar de kerk komen? De terugloop van het aantal is al jaren daar nog duidelijker. Toch heeft de Heilige Maria heel wat betekenisvolle aliassen (= toegevoegde namen), uiteraard in de positiefste betekenis: Hulp der Christenen, Koningin van de Vrede, Middelares van alle Genaden en zovele andere zoals in onze kerk bij het mooie beeld van O.L.V. van de zeven Smarten (Weeën). Zeggen we dat ook zo in het Kortrijks?

Het was terecht een oproep van deken Geert om te verwachten dat ons kerkkoor zou zingen. Wij hebben daar overtuigd op gereageerd. Er zijn inderdaad prachtige Marialiederen, niet het minst (een tussendoortje: gebruik nooit = niet IN het minst, want dat is totaal negatief en betekent = helemaal niet, maar wordt in Vlaanderen onbegrijpelijk en bijna altijd gebruikt om ja te zeggen ook al betekent het neen!) door onze eigenste Vlaamse componisten. In ons land werd en wordt Maria toch vereerd vereerd. Een van de oudere teksten die zowel een- als meerstemmig, afwisselend, werd gebracht: O Koningin vol heerlijkheid.

Het is een tekst uit het Getijdenboek die door N. Herman op muziek werd gezet en, wat dacht je anders?, door onze huisorganist  werd getoonzet tot een driestemmige, prachtige compositie. De tekst zelf is een duidelijke weergave van de tijdloze betekenis van onze Moeder:

O Koningin vol heerlijkheid,

die hoger dan de sterren zijt.

Hem die u schiep, hebt gij behoed,

en als een moeder zelf gevoed.

Wat Eva droevig deed vergaan,

biedt gij ons in uw Kind weer aan.

Gij zijt in onze pelgrimstijd

het venster op de eeuwigheid.

Tot God zijt gij de open poort,

de deur tot ’t licht dat voor ons gloort:

verlosten, juicht! ’t Heeft God behaagd,

gij kreegt het leven door de Maagd.

U, Jezus, zij de heerlijkheid,

die uit de Maagd geboren zijt.

U, met de Vader en de Geest,

zoals het altijd is geweest.

Laten we Maria de plaats toekennen die zij alsnog verdient.

 

BEIAARDNIEUWS

Vrienden van de muziek,

In juni 2015 speelde Ensemble Respiro al tweemaal het concert Händel en Co met de beiaardier Koen Cosaert in Izegem en Harelbeke. Het was fris, heel fris en ook een beetje nat, maar het publiek was heel enthousiast en met een Grimbergen erbij kreeg iedereen het toch warm.

Misschien hebben jullie de vorige concerten gemist en wil je er nu bij zijn, of misschien wil je nog wel een keertje komen luisteren. We hopen dit keer op zwoele avonden.

Het programma bestaat uit een selectie uit de Watermusic van Händel en de Watermusic van Telemann in een bewerking van Francis Michels. De beiaardiers van dienst zijn Wim Berteloot in Menen en Koen Cosaert in Kortrijk.

Er wordt afwisselend solistisch of in dialoog geconcerteerd. Dit huzarenstukje o.l.v. Francis Michels duurt een uurtje en het is de moeite waard om deze virtuozeklankencombinatie te komen beluisteren.

Woensdag 26 augustus 2015 20 u. in Menen. Luisterplaats is de binnentuin van het stadhuis op de Grote Markt van Menen.

Maandag 31 augustus 2015 20 u. in Kortrijk. Luisterplaats is het Jozef Vandaleplein, naast de St.-Maartenskerk. De concerten zijn gratis.

Iedereen is welkom voor deze zomerse muziek met babbel en drankje achteraf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten