zondag 21 december 2014

K+L 52: Jaïrus in Baggaertshof - Kerstliederen in Beginhof- Kerst+Nieuwjaar

ZIEKEN, EENZAMEN, BEJAARDEN BEZOEKEN
 Cecil (Ghekiere), kernlid en secretaris van Jaïrus, had op donderdag 11 december laatst een bijeenkomst in het Baggaertshof georganiseerd. Aangezien de medewerkers van Jaïrus maar zeker ook andere vrijwilligers van onze parochie en van de federatie – en meer dan je denkt – zieken, bejaarden en eenzamen bezoeken, was het de bedoeling om met gastspreker en ervaren deskundige, deken Geert, dit belangrijke thema uit te diepen.
Natuurlijk kun je zeggen: ‘O, daar weet ik alles over, daar heb ik nooit problemen mee, ik doe het altijd goed!’ Maar dan stel je vast na onze verrijkende verdieping erin dat je op heel wat punten kunt bijleren.
Denken wij altijd aan:
- de privacy
- onze delicate rol als de familie aanwezig is
- misplaatste zoethoudertjes zoals: je ziet er goed uit! Maar wat als er een spiegel voorhanden is?
- de soms weldoende stilteperiodes
- de bezochte die zijn verhaal kwijt wil
- het luisteren naar de betrokken persoon
- het volledige meeleven, het zelf verdrietig zijn als hij of zij dat is, …?
Deken Geert gaf heel interessante, bruikbare tips mee aan de hand van een waargebeurd bezoek van een pastores met een zieke.
Er was ook voldoende ruimte en tijd voorzien om ervaringen en bedenkingen naar voren te brengen.
Het was daar bovendien gezellig in het sfeervolle lokaal van het Baggaertshof waar Rita, de verantwoordelijke, voor verwarming, koffie, thee en lekkere koekjes of chocolaatjes had gezorgd.
Deken Geert, Cecil, Rita en ook de aanwezigen, hartelijk dank voor deze verrijkende uiteenzetting.

 

KERSTLIEDEREN IN HET BEGIJNHOF
Ons Kortrijkse begijnhof: een warme geborgenheid, een beademende stilte in een druk stadscentrum, aangenaam wonen dat al eeuwenlang gedijt. Daar gaat een uitnodigende charme van uit. En met een Mattheuskapel die het vraagt om er in deze kerstdagen graag kerstliederen te brengen.
Kerkkoor Pro Ecclesia stond dan ook voor de tweede maal met overtuiging en met meer dan twintig koorzangers klaar om voor een overvolle kapel bekende vierstemmige kerstliederen te brengen waar dirigent Carlos ook oog had voor de meezingende aanwezigen. Onze huisorganist, Dirk, bracht op zijn manier ‘muziek’ in de religieuze ruimte: een schitterende begeleiding die onder andere haar hoogtepunt kende bij zijn door iedereen welgesmaakte aanvullende improvisatie van Il est né, le divin enfant met een ritme dat niemand gezongen ooit had kunnen waarmaken. Een natuurtalent! Maar ook zijn muzikale, passende pauze-invulling getuigde van vakmanschap en totale muzikaliteit met vanzelfsprekend Bach op het programma.
Alle aanwezigen, onder wie dus ook de koorzangers, ‘jeunden’ zich en smaakten volop de kerststemming, de geselecteerde, bekende liederen en de waardevolle, ook Oudvlaamse teksten.
Ook bewoner en alom bekende muzikant, Sigiswald Kuijcken en echtgenote Marleen, luisterden aandachtig en goedkeurend. Organisator Wim Vandamme zorgde na afloop nog voor een lekker drankje, waaronder glühwein (spreek uit met /uu/) voor de o zo tevreden koorzangers die heel blij waren dat ze dat allemaal in dat prachtige begijnhof mochten beleven. Dank je wel, organisatoren! 

WAT ALS …
Je kan onze mooie, centraal gelegen Sint-Maartenskerk als toerist bezoeken, als toevallige voorbijganger. Dat is inderdaad de moeite waard: een ruim gebouw dat heel veel licht binnenlaat, unieke preekstoel en andere waardevolle, bekijkenswaardige inhoud met historische schilderijen,
met de unieke sacramentstoren, een aan de religieuzekalenderperiode passend decor bij en achter het altaar of in de bidkapel in de kersttijd, en zoveel meer.
Maar wat als je ook in dit Godshuis binnengaat met een verzuchting? Het bezoek aan een priester, een verlangend gesprek of een luisterend oor met een klaarstaande vrijwilliger?
Wij hebben ook dan een oplossing voor jou: vanaf Nieuwjaar en tot Pasen is er een regeling dat er op elke maandagvoormiddag een priester luisterend aanwezig is van 10.30 uur tot 12 uur en in de namiddag een vrijwilliger van 14 tot 16 uur. Zonder afspraak. Kom en zie. Graag welkom!

ZALIGE KERST EN EEN GEZEGEND 2015
Het team van Sint-Maarten wenst jou, beste lezer:
tijd om van de kleine dingen te genieten,
rust om stil te staan bij mooie momenten,
sterkte om tegenslagen te overwinnen,
vriendschap om je hart te verwarmen,
humor om wat somber is, in te kleuren,een glimlach om elke dag mee te beginnen,

Kortom fijne kerstdagen en een zegenrijk nieuw jaar! 

NIEUWJAARSRECEPTIE
Onze geloofsgemeenschap nodigt jou, je familie en je dierbaren graag uit om het nieuwe jaar vreugdevol en met elkaar in te zetten na de vieringen van zondag 11 januari 2015.
’t Zal weer fantastisch lekker en gezellig zijn. Ik verlang nu al! Jij toch ook?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten