zondag 21 december 2014

K+L51: catechee dienen - bijbel - Bachcantate


ONZE VORMELINGEN DIENEN VOOR HET GOEDE DOEL
Op de tweede zondag van de advent, 7 december, waren de kandidaat-vormelingen met hun catechist en/of ouders al vóór de viering van 11.15 uur in het Parochiaal Centrum vlijtig bezig met het uitdiepen van hun eerste onderwerp: dienen. Het verwijst naar 1 Samuel 3: de jonge Samuel diende de Heer onder Eli. Op een bepaalde nacht, terwijl Eli sliep, hoorde Samuel tot driemaal toe een stem die hem riep. Eli begreep dat het de stem van de Heer was en raadde Samuel aan de volgende keer te antwoorden: “Spreek, Heer, uw dienaar luistert.
Dat brengt ons naar de actualiteit: hoe kan de kerk dienen? Hoe kunnen wij als gelovigen dienen?
Of: hoe kunnen wij allen, ook de vormelingen, aan diaconie doen? Sinds enkele jaren zorgen de catechisten met als coördinator Piet Verdiere voor pennenvrienden: elke kandidaat-vormeling krijgt een voor hem of haar tijdelijk onbekende parochiaan toegewezen die in de loop van de vormingsperiode driemaal een kaartje of een briefje schrijft. Daarin wordt het thema, nu dienen, door de oudere pennenvriend behandeld. Hoe ziet deze laatste dienen in de praktijk? Wat zijn voorbeelden uit die ervaring? Hoe kunnen wij de vormelingen daartoe aansporen?
En zo kwam het dat onze vormelingen na de viering klaarstonden om ons als hun eerste dienen een lekkere soep aan te bieden. De bijdrage was vrij en was volledig voor de actie van deze adventsmaand: Welzijnszorg.
Traditioneel had Lieve Vermeulen via Poverello voor die smakelijke soep gezorgd met o.a. pompoen en selder. Ook na de avondviering was er soep te verkrijgen. Dank je wel!

 

HELDER LICHT IN DE DUISTERNIS

De tweede Bijbellezing op donderdag 4 december wierp een licht op de advent en het komende kerstfeest. We bestudeerden verder het boek Openbaring van Johannes. Voor alle duidelijkheid: het gaat hier niet om de apostel. De teksten staan vol met voor ons minder bekende beelden, symbolen en termen:
Dit is absoluut geen fantasie van de auteur, neen, hij gebruikt voor joden vertrouwde beelden uit Jesaja, Ezechiël, Daniël en andere. Een draak, een zoon die alle volken met een ijzeren herdersstaf zal hoeden, oorlog in de hemel, de slang van weleer, Satan, de adelaar, het lam, ...
Oorlogen, rampen, ... Is dat de boodschap van de Openbaring? De Nederlandse schrijver, Belcampo (pseudoniem van Herman Pieter Schönfeld), maakt ons duidelijk dat die dingen nu eenmaal gebeuren:
Onze aarde is rond en alom heerst op haar
het woeden van de geschiedenis:
revoluties golven, tronen wankelen,
kronen rollen, bommen vallen,
kreten stijgen, bloed vloeit.
De kernboodschap is juist dit: God heeft het laatste woord, de overwinning van het Lam tekent zich af voor wie tenminste niet 'eenzijdig' het wereldgebeuren beluistert. Het is een vreugdevolle boodschap van Kerstmis: wie de Messias volgt en zijn boodschap dagelijks beleeft, versnelt de doorbraak van het rijk Gods.
We lazen vervolgens Marcus, hoofdstuk 13, waarin we dezelfde boodschap herkenden. Marcus schreef zijn evangelie voor christenen, kleine gemeenschappen, wellicht in Rome, die weigerden aan de keizerlijke macht een goddelijke status toe te kennen. Het gevolg was in veel gevallen vervolging. Ze mochten zich echter gesterkt weten door de Geest. Ze leefden in de overtuiging dat de Mensenzoon het laatste woord krijgt.
Marcus spoort echter de christenen aan waakzaam te blijven, de tekenen van het Rijk van God dat langzaam doorbreekt te herkennen en zelf klaar te staan om eraan mede te werken.
Tot slot lazen we de Messiaanse psalm 2 uit de Bijbel, een passende afsluiter van de Bijbellezing.
De boodschap die we in de Bijbellezing ontdekten, werd nog eens onderstreept.
Er is al een nieuwe afspraak voor de volgende Bijbelstudie: donderdag 5 maart 2015. Iedereen is altijd welkom. Wil je vooraf de teksten en de begeleidende vragen ontvangen? Of wil je gewoon eens komen luisteren? Geef dan je e-mailadres of je naam door aan Hugo (hugovanmalder@skynet.be of 0485 13 86 92).

BACHCANTATE
In deze kerstperiode hoort ook een Weihnachtsoratorium van Bach en andere mooie vocale en instrumentale kerstmuziek van het hoogste niveau. Zeker als dirigent Paul Dombrecht zich met Il Fondamento heeft geëngageerd. Maar ook het Kortrijks Vocaal Ensemble o.l.v. Wim Verdonck levert zijn kwalitatieve bijdrage op zaterdag 27 december om 20.15 uur in de Sint-Maartenskerk. Kaarten zijn te bekomen bij Wim Descamps en in boekhandel Theoria.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten