vrijdag 18 september 2015

K+L 38 : Joshué - Merkel - orgel





HOE INTENS CHRISTELIJK EN BETEKENISVOL

Moet je eens zien: hoe levendig, hoe actief de pasgedoopte Joshué-Daniel al zijn tweede thuis beleeft! Hij is het zoontje van Christian en Germaine Ekounda Mbarga, wonende op de Grote Kring. Hij voelt zich totaal thuis en loopt spontaan in onze kerk rond op ontdekking!. Een voorbeeld voor ons allemaal. Is onze kerk voor ons allen een tweede thuis?

Het doopsel: de opname van een dopeling in onze geloofsgemeenschap! Betekenisvol?

 diaken Dirk Deceuninck

BANGE BLANKE MAN

Heel wat jaren geleden bracht de ons bekende West-Vlaamse zanger, Willem Vermandere, zijn nieuwste lied uit. In het Brusselse werd die tekst alleszins negatief onthaald. Zien we het allemaal graag gebeuren? Zeker nu: we worden overspoeld door tientallen duizenden vluchtelingen, vooral uit oorlogsgebieden. Wat met onze luxesituatie van rijkdom, van materialisme, van totale geborgenheid, van sociale zekerheid? En ons christen-zijn?

Een echte uitdaging, niet?

Twee wereldleiders helpen ons op het juiste spoor. Obama en recentelijk Merkel.

Na enkele zinnen over de oorlog in Irak en Syrië waaraan ook geradicaliseerde Europese moslimjongeren deelnemen, zei Merkel dat wij niet kunnen zeggen dat Europa daar niets mee te maken heeft. Kordaat vervolgde ze: “Maar angst is nog nooit een goede raadgever geweest, ook hier niet.”

Toen volgde een lange passage waarmee Merkel wellicht de geschiedenisboeken haalt: “Wij hebben toch alle kansen én de vrijheid om ons tot onze religie te bekennen, weliswaar in de mate dat wij ze dan ook beleven en erin geloven. Wij moeten de moslims toch niet verwijten dat ze ervoor uitkomen moslim te zijn. Maar hebben wij nog wel de moed om te zeggen dat wij christen zijn? En hebben wij de moed om vanuit ons geloof in dialoog te gaan? Misschien moeten wij asjeblieft wel eens weer de gewoonte opnemen om een keer naar de kerk te gaan en een beetje Bijbelvast te worden.”

Daarmee sloeg Merkel de spijker op de kop. Als de christelijke cultuur en het christendom in Europa zouden verdwijnen, zal dat niet de schuld zijn van de islam maar van het eigen ongeloof of het gebrek aan geloof.

Beter kan ik het niet verwoorden: als de islamisering ook bij ons dan toch overweldigend en overmeesterend onze streken uiteindelijk massaal inpalmt – wat al aan het gebeuren is – wat is onze buffer? De miljoenen ongelovigen in Europa? Het te zwakke geloof van miljoenen zogezegd christenen? Het afgedwaald-zijn van de kern? Wat zal ooit de prijs daarvan zijn de  komende jaren? Iemand zei ooit: “Als Europa ooit door de moslims en vooral het fundamentalisme wordt overspoeld, dan zal het de schuld van de niet-gelovigen en de te zwakke gelovigen zijn.” Is dat een profetie?

De boodschap van Merkel, ondersteund door Obama, kunnen we evangelisch noemen.

Gaan we daaraan werken? Dank je wel.

 

MUZIKALE UITDAGING

Als kers op de taart is er de orgelapotheose op 27 september om (!) 16 uur. De koning der instrumenten, bespeeld door Dirk Blockeel, krijgt bij die gelegenheid gezelschap van een hoorn (Ernest Maes), twee danseressen (Adelien Vannecke en Lisa Vanwonterghem) en de Kortrijkse dichter Jan van meenen. Al dit fraais is gratis toegankelijk, maar een vrije bijdrage wordt op prijs gesteld.

Die gehele maand staat het werk van Herman Roelstraete (1825-1985) in de kijker en kunnen we ook genieten van de uitvoering van Advayavada, nieuw werk van Geert De Praetere

 

OP DE AGENDA

8 oktober: Bijbellezing om 14.30 uur in het Parochiaal Centrum, bovenzaaltje, Sint-Maarten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten