donderdag 18 juni 2015

K+L25: muzikale rijkdom -Sint-Maarten zomert


EEN ONGELOOFLIJKE MUZIKALE RIJKDOM

 

Het muzikale, rijkgeschakeerde (gratis) aangeboden programma in juni en september in Sint-Maarten grenst aan het ongelooflijke. Dat allemaal organiseren, voorbereiden, contacten leggen, orgel- of andere muziek uitkiezen, poëzie, zang, ballet, … vraagt absoluut veel meer waardering. Je vraagt je af waaraan het ligt dat er uiteindelijk weinig geïnteresseerde luisteraars zijn. Het uur? Zondagnamiddag? Maar is bijvoorbeeld zondagavond dan beter?

Laten we de laatste orgelbespeling van zondag 14 juni om 16.30 uur eens overlopen.

 

Jan Vermeire

De tweede uitgenodigde aan de orgeltoetsen, Jan Vermeire, is uiterst veelzijdig: naast organist is hij artistiek directeur, organisator, koorleider, zanger, reiziger, zoeker, wandelaar, zwemmer, ridder zonder paard, kind van de zee en de Westhoek, gastronoom, wijnliefhebber, boekenlezer, verzamelaar, en de OrgelJan…

 

De onvermijdelijke Bach (Concerto inG)

Volg eens het uitgevoerde programma dat begon met … ja, natuurlijk met Bach want zo bevestigt onze huisorganist, Dirk: een concert met Bach begonnen, is half gewonnen! Maar de vzw Kortrijkse Orgelkring is zich ervan bewust dat er nog heel wat andere, bekende of minder bekende componisten van dit muzikaal hoogstandje deel mogen uitmaken en aan bod moeten komen.

 

Mozart niet vergeten! (Andante in F für eine kleine Walze)

Vandaar dat de zo jong gestorven Mozart in het tweede nummer voorzien was.

 

Flor Peeters (Placare Christe)

De actuelere en ook eigen Vlaamse componisten worden zeker niet over het hoofd gezien. We beseffen ook niet altijd dat iemand als Flor Peeters wereldfaam genoot.

In 1923 kreeg hij als eerste de prijs Lemmens-Tinel. Nog datzelfde jaar werd hij ook tweede organist van de Sint-Rombautskathedraal in Mechelen. Als virtuoos bouwde hij een internationale carrière uit.

 

Roelstraete (Ave Maris Stella)

En … we zitten in het Roelstraetejaar. Deze West-Vlaming is in onze contreien ongetwijfeld bekend. Ook ons koor Pro Ecclesia zingt liederen of zettingen van hem. Hij was als zangleraar verbonden aan de Harelbeekse Peter Benoitacademie en werd directeur van de Izegemse muziekacademie (1950-1977) waar hij ingrijpende veranderingen doorvoerde. Hij leidde talloze koren en ensembles en was ook bedrijvig op muziekwetenschappelijk gebied. Hij schrijft bewust traditiegebonden, maar mengt op een persoonlijke wijze eigentijdse elementen in zijn idioom. Zijn Ave Maris Stella werd op voortreffelijke wijze gebracht.

 

Chris Dubois (Salve Regina)

Het houdt gelukkig nog niet op met onze eigen prima componisten; Ook Chris Dubois komt aan bod. Net als Roelstraete kreeg Chris zijn eerste muziekopleiding aan de normaalschool van Torhout (1949-1952). Zijn orgelleraar, Norbert Bogaert, stuurde hem naar het Lemmensinstituut waar hij leerling van Flor Peeters werd. Tijdens zijn actieve leven was hij docent orgel aan de Leuvense muziekhogeschool en aan de muziekscholen van Roeselare en Brugge. Als componist richt hij zich op het orgel, zowel in liturgisch als concertverband. Zijn klankpalet is rijk aan ritme en kleur en soms zweemt ook wat jazzinvloed door.

 

Ken je Kristiaan Van Ingelgem? (Te lucis ante terminum)

Ik heb hem in december laatst ontmoet bij een schitterende creatie van zijn zoon. En toen ontdekten we dat we in dezelfde school, het H. Maagdcollege in Dendermonde, hadden gestudeerd en in dezelfde muziekacademie niet ver daarvan, muziek en piano hadden geleerd. Hij zat gewoon een jaartje hoger. Hij reisde heel de wereld af. Van Ingelgem, schitterend improvisator en componist, werd in 1967 laureaat voor orgel en muziekpedagogie (Lemmensinstituut). Sinds 1972 is hij organist van de Sint-Maartenskerk in Aalst.

 

Noël Goemanne, (En el silencio de la noche en El dia de fiesta)

Deze in Poperinge geboren componist overleed in 2010 op 84-jarige leeftijd. Hij was organist en koorleider en behaalde in 1948 het laureaatsdiploma aan het Lemmensinstituut waar Peeters zijn orgelleraar was. Daarna studeerde hij nog verder orgel en improvisatie aan het Luikse conservatorium. Professionele erkenning kwam er toen de Belgische radio in Namen hem engageerde om regelmatig pianorecitals te geven. In 1952 emigreerde hij naar de Verenigde Staten. Zijn internationale carrière was begonnen.

We kunnen jammer genoeg niet blijven uitweiden maar vermelden graag nog de uitvoering van Cinq versets sur le Veni Creator van Paul Barras en Toccata on All you need is love van Paul Ayres. Dit werk is gebaseerd op de bekende song van de beatles Paul Mc Cartney en John Lennon. Prachtige uitvoeringen, gevarieerde, hoogstaande orgelmuziek, proficiat Jan Vermeire en Kortrijkse Orgelkring.

 

ZONDAG 28 JUNI, EEN DUBBELFEEST

Niet vergeten: na de viering van 11.15 uur, dus rond 12.15 uur, begint Sint-Maarten zomert!

met de BBQ als start. Zowel in het parochiaal centrum als daarbuiten want er is o.a. een wandeling voorzien voor wie dat ziet zitten en je bent in de buurt om in de kerk de vierde orgelbespeling mee te maken met de Japanse Anna An om 16.30 uur. Zoals altijd is dit laatste gratis maar een vrije bijdrage is echt welkom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten