woensdag 10 juni 2015

K+L 23 : Bijbellezingen


EIND GOED, AL GOED

Donderdag 28 mei vond o.l.v. Roger Deberdt de laatste Bijbellezing van dit ‘werkjaar’ plaats. Het werd ook afsluiten met de laatste hoofdstukken van het boek Openbaring. We zijn heel blij dat ook dit boek vol symbolen eens aan bod kwam. Hoofdstuk 19 maakte ons duidelijk dat God niet met alles akkoord gaat en dat we best God aanbidden, d.w.z. hem op de eerste plaats zetten en niet de machthebbers die mensen onderdrukken of onrecht aandoen.
In de Bijbel komen geregeld cijfers of getallen voor. Die mogen we niet zomaar letterlijk opvatten. In hoofdstuk 20 wordt er melding gemaakt van de duizend jaar waarin Satan vastgeketend wordt. Dit betekent een ‘lange tijd’ waar het kwaad geen kansen meer krijgt, maar een feestelijke Messiaanse tijd heerst (zie Jes 25,5-12). Dat het kwaad niet zo maar uit te roeien is, blijkt ook in het boek Openbaring: Satan krijgt nog even de kans maar wordt dan definitief vernietigd. De uiteindelijke overwinning is aan God en het Lam.
De laatste twee hoofdstukken brengen ons de apotheose: Hij die op de troon zat (God dus), zei: ‘Alles maak ik nieuw’. Er zal geen dood meer zijn, geen rouw, geen jammerklacht, geen pijn, want wat er eerst was, is voorbij. De nieuwe stad, het nieuwe Jeruzalem daalt neer vanuit de hemel en wordt uitvoerig door de auteur van dit boek, Johannes van Patmos, prachtig, visionair en poëtisch beschreven. Een van de zeven engelen nam hem immers mee op een heel hoge berg. Een stad waarvan wij slechts kunnen dromen, in feite onbeschrijflijk ook al wordt hier gretig gebruikgemaakt van twaalf schitterende edelstenen, van goud, jaspis, sardonyx, turkoois, … Uiteindelijk gaat het om een nieuwe gemeenschap waar het licht van God mag schijnen. Merkwaardig is er in de stad geen plaats meer voor een tempel, want God, de Heer de Almachtige is haar tempel, samen met het Lam (Op 21,22) Hij zal bij hen wonen.
Een ander prachtig beeld uit hoofdstuk 22 is de levensboom die midden in de stad staat en waar iedereen mag van eten. Hier is duidelijk een verwijzing naar het eerste boek van de Bijbel, het boel Genesis, waar de weg naar de levensboom wordt afgesloten (Gen 3, 24)
In het laatste boek van de Bijbel, het boek Openbaring is de weg naar de levensboom weer open. Het leven krijgt alle kansen. Het is een boek met een ongelooflijke positieve kijk op de toekomst.
Het boek eindigt met het gebed: Kom, Heer Jezus. En met de groet van Johannes van Patmos: de genade van onze heer Jezus zij met u allen.
Wil je eens een psalm lezen in de taal van de Apocalyps met de woorden van een gefrustreerde mens, maar die een diep verlangen naar gerechtigheid in zich draagt, dan neem je bijvoorbeeld psalm 79.  

LAAT ONS U VERKONDIGEN
Blijf bij ons, Heer,
dan zullen wij beginnen stralen zoals U straalt,
zó stralen dat wij een licht voor anderen zullen zijn.
Het licht, o Jezus, zal helemaal van U zijn,
niets ervan zal het onze zijn.
U zult het zijn, stralend naar anderen door ons heen.
Laten wij U dus prijzen op de wijze waar U het meeste van houdt:
door te schijnen op degenen rondom ons.
Laat ons U verkondigen zonder te verkondigen,
niet door woorden maar door ons voorbeeld,
door de aangrijpende kracht, de hartelijke invloed van wat wij doen,
de duidelijke volheid van de liefde die in ons hart voor U leeft. Amen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten