vrijdag 14 juni 2013

K+L25: parochieraad - StM zomert - acolieten - vlas-orgel

 PAROCHIERAAD WAS BIJEEN EN KREEG HUISWERK MEE
Terwijl in het onderwijs een huiswerkluwe tijd aanbreekt, kregen de leden van de parochieraad maandag 10 juni huiswerk mee voor de laatste werkgroep-bijeenkomsten van dit werkjaar of de eerste van volgend seizoen. Eerst schetste moderator Geert Morlion bij aanvang van de parochieraad het evolutieproces van de pastorale eenheid. Sinds de vorige bijeenkomst van eind april is er niet zoveel veranderd. Het is (lang) wachten op een aantal nog te zetten stappen. Het bureau van de parochieraad nodigt de verschillende verantwoordelijken van de werkgroepen nu uit om een bevraging te houden i.v.m. de eigen gemeenschap en de op te richten pastorale eenheid. De werkgroepen werden inmiddels zo veel mogelijk verdeeld onder de aanwezige leden van de parochieraad, maar ook de afwezigen worden gebrieft en uitgenodigd om het voortouw te nemen in hun respectieve groep(en). Het is de bedoeling dat ook werkgroepen die zelden of nooit bijeenkomen dat nu wél zouden doen. Een aantal denkvragen (‘kapstokken’) wordt meegegeven: hoe kunnen we onze identiteit bewaren of zelfs nog versterken binnen dergelijke pastorale eenheid? Wat maakt onze Sint-Maartensgemeenschap aantrekkelijk? Wat zal een schaalvergroting ons bijbrengen en wat kunnen wij bijdragen? Wat kan jouw bijdrage en die van jouw werkgroep zijn binnen het kader van de pastorale eenheid? Het is de bedoeling dat we in oktober verslag doen van deze bijeenkomsten. Ter ondersteuning is het mogelijk dat op verzoek iemand van het parochiaal team of het bureau van de parochieraad deelneemt aan een werkgroep-bijeenkomst.
Voor het ‘rondje parochie’ werd dit keer wat meer tijd voorzien, ook al waren nogal wat leden van de parochieraad verontschuldigd. Marc Dhondt overliep het jaar van de werkgroep kinderliturgie, Luc Vandoorne getuigde vanuit zijn ervaring met de assistenten-uitvaartliturgie, Nicole Pannier vertelde over de werking van de doopcatechese, Piet Verdiere verwees naar de op stapel staande evaluatievergadering van de vormselcatechese, Cecile Ghekiere en Dora Sap blikten terug op de ziekenzalving voor de mensen van Jaïrus, Rita Pollentier deed een oproep tot meer betrokkenheid van de geloofsgemeenschap op de acolietenwerking enz. Ten slotte werden ook de data van het nieuwe werkjaar vastgelegd want het werkjaar 2012-2013 van de parochieraad zit er alweer op.

SINT-MAARTEN ZOMERT OP ZATERDAG 31 AUGUSTUS
Een groot pak in cadeaupapier trok de aandacht van de leden van de parochieraad tijdens hun bijeenkomst… Sommigen – niet enkel de vrouwelijke aanwezigen - waren razend nieuwsgierig om te weten wat erin zat. Tevergeefs, het pretpakket gaf zijn geheim niet prijs! Dat gebeurt pas in de komende weken want het is de bedoeling dat we tijdens de zondagsvieringen in de vakantiemaanden af en toe een tipje van de sluier lichten over de inhoud van ‘Sint-Maarten Zomert’ op zaterdag 31 augustus. Nu al verklappen we dat de vele medewerkers van onze Sint-Maartensgemeenschap, maar ook alle andere sympathisanten, die dag rond de klok van 16 uur in het Parochiaal Centrum (Nedervijver) verwacht worden. Daar ontspint zich vervolgens een uniek programma waarvan we nu nog niets verklappen. Net als twee jaar geleden wil deze editie een ‘dank je wel’ zijn voor zoveel engagement van om en bij de 200 medewerkers. Een dag met een strik dus, ook voor jou!

VAKANTIEREGELING LECTOREN/ACOLIETEN
Tijdens de zomervakantie is er geen vaste beurtrol voor de lectoren en acolieten. In de sacristie liggen vanaf nu lijsten waarop wie beschikbaar is voor bepaalde vieringen zich kan opgeven. De verantwoordelijken rekenen erop dat iedereen een inspanning doet om de vakantievieringen van 11.15 uur en 18 uur zo goed mogelijk te overbruggen, zeker ook tijdens het jaarlijks verlof van koster Filip. Dank je wel hiervoor.

Benjamin en Max zijn er alvast ook al bij;
Benjamin:"na mijn vormsel doe ik verder als acoliet omdat acolieten mij een toffe bende lijken. Mijn broere is ook acoliet geweest en dat gaf voor mij de doorslag, samen met de 'oefening' om al eens als misdienaar stage te mogen doen tijdens de mis. Dat vond ik megaleuk!
Ik vond de acolieten tof omdat: er ook veel andere activiteiten zijn zoals leuke uitstappen doen.
Geloven is voor mij: het een paar keer per week stil maken en eens nadenken over de dag die al geweest is of nog meot komen. Kerk-zijn doet mij denken aan: geloven in de boodschap van Jezus."
Max:"Ik vond het tof als stagiair-acoliet en daarom wil ik nu acoliet worden. De acolieten zijn een toffe bende en van die groep wil ik ook deel uitmaken. Geloven is voor mij dicht bij God blijven. De kerk doet mij denken aan die keren dat ik als vormeling mocht inspringen bij de acolieten.

VLAS
Gaat het hier om de politie, zone Vlas? Beslist niet. Gentenaar Lucien Posman aanvaardde dit jaar de opdracht om voor de 2013-orgelcyclus een nieuw werk te schrijven. Zijn vader en grootvader waren vlasbewerkers en dus baseerde deze componist zijn werk op: Kortrijk, the Golden River, vlas. Het orgelwerk probeert op een geslaagde wijze het vlasgbeuren weer te geven: in een gestaag en traag voortschrijdend tempo, grillig van stemming, gebouwd op een dwarsliggende cantus firmus (melodie in hele noten waartegen contrapunten) die zich voortsleept naar de eindeloos verre finale van de werkdag. Er zijn de verre glinstering van het rootwater in de Gouden Rivier, de nooit gehoorde zang van de vlasvink, de nooit geroken stank van de rootputten, de frisheid van lauwe 'jarenzestig-limonade', de zuinige bedwelming van een fris pintje Hollands bier.
Het is toch wel uniek dat er elk jaar in juni en september op de zondagen om 16.30 uur in de Sint-Maartenskerk schitterende orgelbespelingen plaatsvinden met uitmuntende, professionele organisten. Niet alleen dit nieuwe en speciaal voor de orgelcyclus gecreëerd werk is telkens te horen maar ook prachtige werken van verschillende bekende of minder bekende componisten.
Op zondag 23 juni om 16.30 uur bespeelt organist  Mattijs Louwye uit Veurne de toetsen van het Schyvenorgel Tussendoor brengt hoofdorganisator Dirk Blockeel poëzie. Kunst, cultuur, muziek van het hoogste gehalte, poëzie: wat wil je nog meer na je stadswandeling?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten