donderdag 2 oktober 2014

K+L 41: orgelapotheose - abonnering - vormelingen - pennenvrienden


SCHITTERENDE ORGELAPOTHEOSE

 

Je kunt je niet voorstellen wat er allemaal wordt gepland om de orgelbespelingen van juni en september af te sluiten met orgel in combinatie met althobo, dans, koor en poëzie. Daar staat de vzw Orgelkring Kortrijk borg voor. Alweer schitterend, verrijkend, hemels! De tijd vliegt want er is heel wat te beluisteren en te zien.
Prachtig hoe Tim Van Thuyne de mooi klinkende althobo bespeelde om een solonummer ten beste te geven met wat wij als hemelvaartslied kennen, nl. Al heeft Hij ons verlaten, een koraal van Melchior Teschner met de titel Valet will ich dir geben. En wel in verschillende variaties. Tim beheerst het instrument volledig en dat was te horen.
Dirk Blockeel liet het één jaar oude positieforgel vakkundig voor hetzelfde lied in combinatie met de althobo weerklinken. Dat was nog maar het veelbelovende begin van heel wat muziek: een koraalvoorspel van Herman Roelstraete met toegevoegde althobo en met Roel Vansevenant als professionele tenor. Het klonk ons welbekend in de oren: Veni, creator spiritus. Tussendoor verwende Christine De Waele ons met een selectie van de heel ontvankelijke poëzie van Christiaan Germonpré. Ook als lector weet ze altijd de juiste intonatie aan de woorden en gedachten te geven en dit op een serene wijze.
Nu was het de beurt aan het jeugd- en kinderkoor Klik-Klaks uit Heule o.l.v. Joren Stoffels. Ze brachten mooie liederen op een unieke manier door een speciale, wijzigende opstelling. Er viel zoveel te beluisteren en te zien, geen tijd en geen zin om naar je horloge te kijken. Dan was er de muziek van Pachelbel met een gepaste, elegante dans van Adelien Vannecke en Lisa Vanwonterghem. Orgel, althobo, poëzie, dans, een tenor- en koorbijdrage. Super, mensen!
Het eindigde met de prijsuitreiking. Beatrijs Vanhulle presenteerde heel duidelijk en vol enthousiasme. Het ging om de prijzen voor de professionele orgelbespelers van juni en september.
- Frank Heye uit Heusden kreeg de publieksprijs voor het geheel en ontving de oorkonde.
- Kerstin Wolf uit Hamburg ontving ex aequo met Frank Heye de juryprijs voor het puikste keuzewerk van Tournemire
- Mithra Van Eenooge uit Brugge ontving eveneens een publieksprijs voor de best gesmaakte vertolking van een werk van Tournemire
- Urbain De Wilde uit Lochristi verdiende een andere prijs van de jury voor het plichtwerk, de nieuwste creatie van West-Vlaming Benjamin Luyckx.
We hebben alle respect en blijvende interesse voor deze waardevolle orgelbespelingen en hopen dat er volgend jaar een vervolg komt. 
Een beeldverslag vind je op http://www.sintmaartenkortrijk.be/cultuur/apo14.htm

HERABONNERING KERK&LEVEN 2015
Binnenkort ontvang je de uitnodiging voor de vernieuwing van het abonnement op KERK&Leven. Dit weekblad brengt wekelijks grote en kleine verhalen over mensen op zoek naar zingeving. Over mensen die vanuit Christus willen leven en dit gestalte geven in hun inzet voor de kerk en maatschappij. Wekelijks nieuws uit de wereld, federaal nieuws, maar ook berichten van de plaatselijke kerkgemeenschap rond de eigen kerktoren. Het blad kreeg door de vernieuwingen bij Halewijn een frisse uitstraling met de kleurfoto’s die soms meer zeggen dan woorden alleen. Een uniek blad om zeker ook volgend jaar niet te missen. Wil daarom spoedig uw abonnement vernieuwen. Het kan door 36 euro over te schrijven op de federale rekening van de Federatie Groeninge BE59 4600 5048 7126, 8500 Kortrijk. Pas op: dit is een nieuw rekeningnummer voor de hele federatie; voorgaande nummers zijn niet langer in gebruik. Hartelijk dank!

VORMELINGEN GEVRAAGD
Sedert vorig jaar krijgen we , door de wetgeving op de privacy, de lijst van twaalfjarigen niet meer van Kortrijk. Als je dus een twaalfjarige hebt die wenst gevormd te worden op 3 mei 2015, laat dat dan graag weten aan piet.verdiere@skynet.be (056 20 22 41).
Je krijgt dan een uitnodiging voor de eerste ouderavond op 8 oktober om 19u in de Sint-Maartenskerk: daar krijg je alle informatie over de catechese die op 19 oktober start met ontbijt en kennismaking ! 

PENNENVRIENDEN GEVRAAGD VOOR ONZE VORMELINGEN!
Bedoeling: de vormelingen in contact te brengen met de geloofsgemeenschap van St.- Maarten.
Wat verwachten we? Driemaal een kort briefje te posten naar ‘jouw’ vormeling tegen volgende data:
7/12/2014 i.v.m. catechesebeurt “dienen”
11/1/2015 i.v.m. catechesebeurt “bidden”
8/3/2015 i.v.m. catechesebeurt “geloven”
De inhoud van je briefje verwijst naar de beurt en hierbij wat tips:
Dienen: Hoe probeer ik als christen de andere te dienen?
Bidden: Hoe bid ik? En wat betekent dat voor mij? Ik bid ook voor jou!
Geloven: Wat is voor mij “geloven”?
Elke pennenvriend krijgt een foto met naam en adres van de vormeling maar deze kent de naam van zijn of haar vriend nog niet. Je mag je kenbaar maken, maar misschien is het ‘spannender’ als dat pas gebeurt pas bij de vormselviering zelf en de receptie achteraf.
We hopen dat de pennenvrienden van vorig jaar er weer bij zijn en dat we een aantal nieuwe ‘pennen’ mogen verwelkomen!
Hartelijk dank van de verantwoordelijken van de vormselcatechese

Geen opmerkingen:

Een reactie posten